Titel: Lappen far genom luften.

Meddelare: Födorådstagare Hans Edström  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Dala

Det har funnits bofasta lappar här på trakterna i forna tider. Dessa lappar hade renar, som gick här året om. Jag kan än i dag mycket väl visa ut platsen där deras stuga stått. Stället heter Lappstugumon. Enligt sägnen bodde där för lång tid tillbaka en lappfamilj, som jämte renskötsel också idkade fiske ute i havssjön, vid Smörgåshällarna. En dag kom dit till stugan en annan lapp och frågade efter husbonden. Han var borta på fisket svarade de. Det var skada, tyckte lappen, han skulle ovillkorligen träffa honom. Så gick han ut och visslade. Om en stund kom den andre lappen farandes rätt genom luften från Smörgåshällarna. Så att han fick träffa honom. Denna saga hörde jag av de gamla här i trakten i min barndom.